REISER, povestea nesfârșită a salariilor nesimțite va lua sfârșit?
În timp ce bârlădenii își făceau calcule cu ce vor trăi în martie datorită situației de urgență, câțiva angajati la Reiser,plătiți din bani publici ridicau zeci de milioane. Remunerați regește,conform statelor de plata aferente lunii mărțișor,aceștia au muncit în jur de 240 de ore,iar „transpirația” lăsată asupra gropilor din târg le-a adus salarii cuprinse între 3000 și 11.844 lei net.
REISER SA Barlad, povestea nesfârșită a salariilor nesimțite..
Luna martie a acestui an a lovit nemilos în bugetul fiecărui bârlădean.Cu toții ne-am făcut calcule,ne-am drămuit cei câțiva firfirei pentru că nu știam ce ne va aduce ziua de mâine. Norocoși au fost cei 46 de angajați ai Reiser,cei pe care noi îi plătim pentru a efectua lucrări de calitate pe domeniul public. În plină pandemie,sfidând orice regulă de bun simț și nefiind controlați de nimeni(acționarul principal fiind Consiliul Local, iar lucrările sunt date de Primăria Bârlad)”, gașca norocoasă a ridicat bani frumoși. Conform statului de plata aferent lunii martie aflăm că directorul a ridicat 11.665 lei,un muncitor în stație a numărat 9.897 de lei,casierul a semnat un stat de plată ce avea ca cifre suma de 10.340,inginerul a primit 9.552, iar șeful care coordona munca unei echipe a fost remunerat cu 11.844 lei. Un simplu șofer,dar care a muncit 240 de ore a primit 6.052 de lei! Toate aceste lucruri s-au întâmplat deorarece cei care ar fi trebuit să îi verifice au primit o „pălărie mult prea mare”.
GAURĂ NEAGRĂ PENTRU BÂRLĂDENI, „MANĂ CEREASCĂ” PENTRU ANGAJAȚI
Încă de la înființarea acestei societăți, un post la Reiser a fost râvnit de orice bârlădean care își dorea un serviciu la stat,călduț și din care putea ieși la pensie. Numai că, ghinion ! Sub masca unui concurs organizat de „ochii lumii”, doar câțiva au fost favorizați,criteriile fiind cele de prietenie cu managerul, cu primarul sau cu …partidul. Pentru că pila și relațiile sunt în tot și în toate!
Așa cum îi stă bine unei societăți care trăiește din bani publici,Reiser are grijă de angajații lui. Cuvinte precum productivitate,eficiență au dispărut,în locul lor apărând acești Dinu Păturică care nu au niciun stăpân!
Conform statutului postat pe site-ul Reiser, AGA la articolul 13 „stabilește salarizarea personalului angajat în funcție de studii și muncă. Iar regulamentul de funcționare stabilește că „nu se pot depăși 48 de ore pe săptămână,inclusiv ore suplimentare”. În luna martie,angajații Reiser au muncit pe brânci începând cu 128 de ore până la 240 pontate, iar explicația acestui „fenomen” o regăsim în regulamentul de funcționare,și anume „sporul pentru munca suplimentară este de 75 la suta la salariul de bază în cazul în care nu se completează cu timp liber plătit în următoarele 60 de zile calendaristice”. Rezultatul? Ceea ce puteți observa în documentul atașat! Un sac de bani care se varsă,cu regularitate,în buzunarele unor oameni care nu sunt controlați de nimeni.
Un fel de „stat în stat” este la Reiser pentru că altfel nimeni nu poate explica sarabanda banului irosit în..gropi. Conform documentelor obținute,în luna martie Reiser remunerația financiară a fost în valoare de 231.937 lei împărțită la 46 de oameni.
Un paznic a încasat în jur de 3.300 de lei, un șofer de la 3.774,în stația de asfalt sumele au plecat de la 4.352 de lei în sus,TESA a ridicat de la 1.721 lei la 14.829 lei,iar șeful unei echipe a primit 11.844 de lei net.
CONSILIUL DE ADMINISTRAȚIE ȘI AGA DE LA REISER, MÂNĂ MOARTĂ?
Așa cum prevede organizarea unei societăți pe actiuni, Reiserul are Consiliu de Administrație (CA) și Adunarea Generală a Acționarilor (AGA). Aceste două enități ar fi trebuit să țină lucrurile sub control. Să nu permită aceste derapaje,dar și aici numirile au fost politice.Odată la 4 ani atunci când Primăria este câștigată de un reprezentant al unui partid politic se schimbă și membrii acestor formațiuni. De genul „pleacă ai voștri,vin ai noștri”,iar devotamentul și munca din timpul unei campanii electorale este recompensată sub forma unui post călduț și fără bătaie de cap în CA-urile și AGA societăților pe care le coordonează Consiliul Local. La fel s-a intamplat și acum ,posturile fiind împărțite cu dedicație între PNL și PSD.
La Reiser, președintele CA pentru 4 ore prestate în fiecare lună a fost remunerat cu 2.549 de lei,membrii CA în număr de 4 (2 de la PSD si 2 de la PNL) au primit pentru același interval de timp prestat suma de 1.617 lei și au asistat neputincioși la dezmățul organizat din bani publici.
AGA este formată din președinte,cu inclinație către doctrina social-democrata,un membru PNL și un alt membru PSD,aceștia nefiind remunerați.Toți acești oameni,deși sunt factori de decizie, au fost învinși de personalul Reiser care a trecut peste ei și,au reușit să își înregistreze pe 15 mai Contractul Colectiv de Munca la ITM fără a avea acordul acestora conform declarațiilor primarului Dumitru Boroș și a managerului interimar, Cătălina Bolgar,fost membru în CA.
Dar,lucrurile din punct de vedere financiar nu s-au schimbat în luna aprilie. Au dispărut orele muncite suplimentar,dar salariile de încadrare au rămas de invidiat. Șoferii au luat între 2.977-3.969 lei,paznicii 3.030-3.987lei, muncitorii din stație 3.367-7.202 lei,TESA 2.362-8.193 lei,șeful echipei de muncitori 8.993, muncitorii 2.983-4.288 lei net. Soluția propusă de opt consileri locali aparținând PNL a fost aceea de a dizolva societatea,iar luni 22 iunie la sala mare a Cinematografului ”Victoria” a fost supus acest proiect votului acționarilor principali ai Reiser,în speță consilierii locali.
”Trei blocuri din Bârlad plătesc lunar salariile la Reiser! Nu mai poate controla nimeni această societate,banii oamenilor din impozite merg la Reiser” așa a sunat declarația primarului în încercarea de a-i convinge pe cei prezenți.
Surprizele în ceea ce privește Contractul colectiv de muncă au fost enunțate de președintele CA,Daniel Buzamăt.Conform actului depus la ITM,salariații au dreptul la salarii compensatorii în cazul dizolvării societății(6 salarii de încadrare pentru salariații cu o vechime în muncă mai mică de 5 ani,9 salarii de încadrare pentru salariații cu o vechime în muncă între 5-15 ani,12 salarii de încadrare pentru salariații cu o vechime în muncă mai mare de 15 ani),prime pentru concediu de odihnă,obligativitatea acordării celui de al 13-lea salariu,acordarea de spor de 50 la sută pentru cumul de funcții,spor de doctorat de 15 la sută si spor pentru folosirea unei limbi străine 10%. Așadar,varianta dizolvării societății nu a stat în picioare datorită acestor clauze regăsite în contractul colectiv de muncă. Consilierii PSD au înaintat varianta lor,și anume un plan de reorganizare și administrare a societății conform noului buget întocmit de Consiliu de Administrație a SC Reiser. Varianta propusă a fost votată de 50+1 de către cei prezenți.
Rămâne să vedem dacă acest plan va fi dus la îndeplinire,iar bârlădenii nu vor fi în continuare buni de plată pentru salariile unor angajați care se fac că muncesc,dar pe care îi plătesc cu bani frumoși.