Știri Online * Ultimele Știri din Bârlad, Vaslui, Huși, Negrești, Murgeni * Știrile zilei * Actualizat azi

: luni, 2 august, 2021

Starea vremii astăzi

: 2 august, 2021
20.7 C
Bârlad
- Reclamă -
Anunturi mica publicitate
reclame ziare barlad
PoliticăRespect pentru produsul agricol românesc! Ajutor pentru producătorii români!
Articol din categoria: Stiri si Informatii

Respect pentru produsul agricol românesc! Ajutor pentru producătorii români!

În contextul actual, în care la nivel național se iau măsuri pentru relansarea economiei, adoptarea cadrului juridic prin care să fie sancționat comportamentul neloial în relațiile comerciale cu produse agricole si alimentare este prioritară, întrucât subminează viabilitatea economică a operatorilor economici din cadrul lanțului de aprovizionare cu produse agricole și alimentare.

Vremea astăzi

2 august, 2021 -
20.7 C
Bârlad

Curs Valutar astăzi

RON - Leu (RON)
EUR
4,915
USD
4,142
CHF
4,572
GBP
5,756

Cele mai citite Știri

- Advertisement -

Respect pentru produsul agricol românesc! Ajutor pentru producătorii români!

În contextul actual, în care la nivel național se iau măsuri pentru relansarea economiei, adoptarea cadrului juridic prin care să fie sancționat comportamentul neloial în relațiile comerciale cu produse agricole si alimentare este prioritară, întrucât subminează viabilitatea economică a operatorilor economici din cadrul lanțului de aprovizionare cu produse agricole și alimentare.

- Reclama -

În prezent, în Romania, nu există reglementări specifice aplicabile pentru combaterea practicilor comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar.
S-a considerat ca fiind imperios necesară reglementarea unor practici comerciale neloiale care s-au dovedit a fi dăunătoare mediului de afaceri, pentru a le oferi fermierilor și întreprinderilor mici și mijlocii mai multă certitudine și pentru a le asigura suportul necesar gestionării riscurilor pe care, altfel, nu le-ar fi putut controla.

Necesitatea reglementării protecției împotriva practicilor comerciale neloiale s-a datorat și faptului că un procent relevant din produsele agricole și alimentare sunt perisabile și sezoniere.
De asemenea, identificarea și sancționarea autorilor în ceea ce privește încălcările reglementărilor care vizează combaterea practicilor comerciale neloiale, este foarte importantă, pentru a evita transferarea costurilor unor astfel de practici către producătorii agricoli.

Adoptarea actului normativ de identificare a practicilor comerciale neloiale de stabilire a modului de aplicare a sancțiunilor asigură stabilitatea și securitatea raporturilor juridice.
De asemenea, reprezintă un mijloc eficient de înlăturare a inegalității apărute în procesul de negociere, determinate de puterea de negociere a cumpărătorilor și garantează un tratament echitabil pentru întreprinderile mici și mijlocii din domeniul agroalimentar.
Operatorii economici mai mici din lanțul de aprovizionare cu alimente, inclusiv fermierii, sunt vulnerabili față de practicile comerciale neloiale utilizate de partenerii din cadrul lanțului agroalimentar.

„Protecția tuturor producătorilor din sectorul agricol și alimentar, indiferent de dimensiunea lor și de forma de asociere, este o prioritate pentru România, de aceea am votat în Senat Legea privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar.” a declarat senatorul Iulian Mihail Bîca.

- Reclama-

Propunerea legislativă are ca obiect transpunerea în legislația națională a prevederilor Directivei (UE) 2019/633 a Parlamentului și a Consiliului din 17 aprilie 2019 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar.
Scopul proiectului de act normativ este îmbunătățirea funcționării lanțului de aprovizionare cu alimente și înlăturarea efectelor dăunătoare ale practicilor comerciale neloiale asupra operatorilor economici din cadrul acestui lanț.

Principalul obiectiv este garantarea unui lanț de aprovizionare cu alimente bine echilibrat și funcțional, atât din punct de vedere socio-economic, cât și ca parte vitală a pieței interne, prin înlăturarea diferențelor semnificative în puterea de negociere a operatorilor economici implicați, precum și la combaterea comportamentelor care încalcă principiul bunei-credințe în relațiile contractuale.

Acești operatori economici nu au putere de negociere și alternative pentru vânzarea produselor lor către consumatori, fiind obligați să suporte costuri, care în mod rezonabil și legal, nu se impun a fi în sarcina lor. În contextul actual, în care la nivel național se iau măsuri pentru relansarea economiei, adoptarea cadrului juridic prin care să fie sancționat comportamentul neloial în relațiile comerciale cu produse agricole si alimentare este prioritară, întrucât subminează viabilitatea economică a operatorilor economici din cadrul lanțului de aprovizionare cu produse agricole și alimentare. Prin stabilirea acestor norme se garantează ca acești operatori pot concura în mod echitabil, contribuind astfel la eficiența lanțului în ansamblul lui.

Legea se aplică anumitor practici comerciale neloiale săvârșite în legătura cu vânzarea de produse agricole și alimentare de către toate persoanele fizice autorizate și persoane juridice indiferent de cifra de afaceri.
Prevederile legii se aplică contractelor încheiate începând cu data intrării în vigoare a legii.
În termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a legii, contractele în desfășurare vor fi modificate corespunzător prevederilor acesteia.

Mai mult decât atât, actul normativ desemnează o autoritate publică responsabilă cu aplicarea normelor privind practicile comerciale neloiale apărute în cadrul lanțului de aprovizionare cu produse agricole și alimentare.

Astfel că, în cazul unei încălcări dovedite a reglementărilor, această autoritate de executare va avea competență de a impune o sancțiune proportionață și disuasivă, va putea iniția investigații din proprie inițiative sau pe baza unei plângeri. Un aspect extrem de important este faptul că fumizorii care depun plângeri vor avea dreptul de a solicita confidențialitate și anonimat pentru a-și proteja poziția față de partenerul comercial.

 

- Reclama -

Comentarii știre

Tu ce părere ai despre această știre?
Spune-ți și tu parerea!

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -
- Advertisement -
NEW-Residence-barlad
Festivalul mesterilor populari Barlad 2021
- Advertisement -
NEW-Residence-barlad
- Advertisement -
Publicitate si Anunturi Media Barlad
- Advertisement -
Colectare Selectiva
- Advertisement -
Raiser S.A. Barlad
- Anunturi de interse public -
- Anunturi de interse public -

Ultimele știri

Accident rutier între Mira și Banca, 2 ambulanțe au fost trimise la fața locului ( Foto)

Accident rutier între Pensiunea Mira și comuna Banca, două autoturisme implicate, două victime ieșite din autoturisme, conștiente. Au fost trimise...
- Reclama -
- Reclama -
NEW-Residence-barlad
- Reclama -

Alte știri de interes

- Advertisement -