Știri Online * Ultimele Știri din Bârlad, Vaslui, Huși, Negrești, Murgeni * Știrile zilei *

SănătateSARS-Cov-2 negativ-viața pacienților gravi depinde de el
Articol din categoria: Stiri si Informatii

SARS-Cov-2 negativ-viața pacienților gravi depinde de el

Cele mai citite Știri

SARS-Cov-2 negativ-viața pacienților gravi depinde de el

- Reclama -

SARS-Cov-2 negativ viața pacienților gravi din ATI depinde de acest test! Obligativitatea prezentării unui test SARS-Cov-2 negativ pentru a dona plasmă trebuie eliminată susține doctorul bârlădean.

SARS-Cov-2 negativ – viața pacienților gravi depinde de el

Medicul Ovidiu Ciobotaru trage un semnal de alarmă în legătură cu procedurile greoaie în legătură cu donarea de plasmă. Aceasta este îngreunată, de aceasta dată de către legislație! Cei vindecați sunt puși chiar să scoată bani din propriul buzunar să își facă testele care să arate că s-au vindecat.

” În ordinul 654/2020 care reglementează donarea de plasmă, un criteriu obligatoriu pentru a putea dona este prezența unui test RT-PCR negativ pentru SARS-CoV-2.
Dar conform ultimului ordin care reglementează testarea şi externarea din spital (539 din 23 iunie 2020), pacienții nu mai sunt ținuți în spital până când testul devine negativ (negativare ce poate să se produca chiar şi după 2 luni), ci în medie 10-14 zile până la ameliorarea simptomelor şi scăderea gradului de infecțiozitate.

De cele mai multe ori pacienții sunt testaţi o singura dată pe parcursul internării, în ziua a 8-a de internare cel mai frecvent, sau la 14 zile de la debut şi 72 ore după ameliorarea simptomelor. Acest test poate fi pozitiv sau negativ, iar în funcție de el se decide momentul externarii.

Decizia de a externa pacientii COVID-19 după 14 zile chiar dacă testul din ziua a 8-a este pozitiv nu este una greşită, deoarece s-a observat că gradul de infecțiozitate este cel mai mare la începutul bolii, de obicei cu 2-3 zile anterior debutului simptomelor şi primele 7 zile după debutul acestora. Ulterior gradul de infecțiozitate scade din ce în ce mai mult până devine aproape zero, chiar daca testul RT-PCR mai gaseşte virus prezent.

- Reclama-reclame ziare barlad

Problemele apar la cei care au un test pozitiv pe parcursul internării, sunt vindecați, sunt externați, sunt liberi să se întoarcă în colectivitate, dar nu pot dona plasmă că nu au un rezultat SARS-CoV-2 negativ. Ei nu pot dona deoarece se cere neaparat un test negativ. Retestarea tuturor acestor oameni prin metoda RT-PCR ar fi costisitoare şi inutilă, deoarece chiar dacă virusul înca mai persistă în organism, nu se mai transmite altor persoane.

Soluția este cât se poate de simplă şi constă în modificarea criteriilor de donare

Soluția este bineînteles cât se poate de simplă şi constă în modificarea criteriilor de donare din:
Ord 654/2020 Art 5 pct a) „donarea se face la cel putin 14 zile de la dispariția completă a simptomelor şi cel putin un test COVID-19 negativ prin RT-PCR.”
În locul acestora se poate introduce simplu: 14 zile de la momentul externarii sau al ieşirii din izolare.

Pentru pacienții care nu au fost deloc în spital dar au avut boala, pentru ca avem şi această categorie printre noi, se poate cere suplimentar un test serologic tip IgG care să confirme prezența anticorpilor în sange.

COVID-19 chiar este util şi a început sa fie folosit cu succes şi în spitalul nostru.
Sunt convins că Domnul Ministru al Sănătații poate rezolva această problemă în scurt timp, pentru a putea recolta plasma hiperimună de la cât mai mulți oameni ”  a declarat medicul Ovidiu Ciobotaru, cel care lucrează la această dată în secția de Boli Infecțioase a Spitalului de Urgență ” Elena Beldiman” din Bârlad.

O altă piedică pentru donarea de plasmă o reprezintă și faptul că nu există o rețea bine pusă la punct la nivel național. În prezent plasma poate fi recoltată doar în 17 centre de transfuzie din țară.

Persoanele eligibile care pot dona plasmă anti-COVID trebuie să fie sănătoase și să aibă vârsta între 18 și 60 de ani. Se se prezinte la centrul de donare la două, cel mult 3 săptămâni de la ieșirea din spital, cu biletul de externare și cu un buletin de analize care să arate că s-a vindecat de COVID-19.

- Reclama -

Comentarii știre

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -
Constructii de drumuri si poduri Viacons rutier
- Reclamă -
Scoala de soferi Barlad
- Reclamă -
Izolatii cu spuma barlad-vaslui
- Reclamă -
Taxi Barlad
- Reclamă -
- Reclamă -
Dezinsectie pe zona administrativa Barlad
- Anunturi de interse public -
- Anunturi de interse public -
Dezinsectie pe zona administrativa Barlad

Ultimele știri

Bârlădenii au fost receptivi și i-au întâmpinat cu căldură pe candidații de la PSD

O zi plăcută petrecută în mijlocul oamenilor, luând contact cu problemele și sugestiile lor. De asta au avut parte...

Alte știri de interes

- Advertisement -