Știri Online * Ultimele Știri din Bârlad, Vaslui, Huși, Negrești, Murgeni * Știrile zilei *

ReligieSERTARUL CU VECHITURI-Moșii de toamnă
Articol din categoria: Stiri si Informatii

SERTARUL CU VECHITURI-Moșii de toamnă

Tradiția, de care puțini mai țin cont mai precizează că de Moșii de Toamnă e bine să fim împăcați cu toți oamenii, să fim îmbrăcați curat, iar femeile să aibă capul acoperit.

Cele mai citite Știri

Dan Horgan
Lucrez maşti din lemn, icoană naivă pe sticlă şi ouă încondeiate cu motive geometrice. Mai multe modele puteţi vedea dacă vizitaţi site-ul: www.danhorgan.webgarden.ro

SERTARUL CU VECHITURI-Moșii de toamnă

Tradiția, de care puțini mai țin cont mai precizează că de Moșii de Toamnă e bine să fim împăcați cu toți oamenii, să fim îmbrăcați curat, iar femeile să aibă capul acoperit.

- Reclama -
În fiecare an, în prima sâmbătă din luna noiembrie, Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă pomenirea morților.
Pomenirea din această zi, este cunoscută
și sub denumirea de Sâmbăta morților sau Moșii de toamnă.

Moșii de toamnă cunoscută în popor ca Sâmbăta Morților, reprezintă o zi cu puternică semnificație pentru ortodocși, este un prilej de pomenire a rudelor care nu mai sunt printre noi. De această zi sunt legate multe obiceiuri populare și tradiții bisericești.

Tradiția creștin ortodoxă spune că ofrandele și darurile pentru sufletul celor adormiți au o mare putere de mijlocire pe lângă Dumnezeu pentru iertarea păcatelor săvârșite de către ei, cu gândul, vorba sau cu fapta, în timpul vieții.

În amintirea celor răposați, rudele apropiate merg la cimitir pentru a le îngriji mormintele și a așeza flori și cel puțin două lumânări aprinse la căpătâi pentru a încălzi sufletele celor decedați și pentru luminarea drumului în viața de apoi.

De Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților în biserica ortodoxă are loc ceea ce este numit parastas colectiv. Cuvânt împrumutat din greacă, parastas înseamnă a mijloci, a sta în locul cuiva. Parastasul se face, așadar, în credințabunul Dumnezeu, pentru jertfa noastră plină de iubire și pentru rugăciunea făcută de cel care primește darul, va ierta păcatele pe care cel mort le-a făcut în decursul existenței sale.

Tot potrivit tradiției creștin-ortodoxe, persoana care primește ofranda slujită la Biserică sau acasă, el este obligat să rostească, pentru decedat: Dumnezeu să-l ierte sau Bogdaproste. Bogdaproste înseamnă slăvit să fie Domnul.

- Reclama-reclame ziare barlad

În timpul unui an calendaristic, în Biserica Creștin Ortodoxă există mai multe rânduieli privind parastasele colective, existând deci mai multe zile stabilite pentru acest lucru. În timpul unui an, creștinii de rit ortodox respectă aproximativ 20 de zile de Moși. Cele mai importante sunt Moșii de primăvară, celebrați odată cu cei 40 de Mucenici, Moșii de vară, în sâmbăta din Ajunul Rusaliilor, Moșii de Toamna, între 26 octombrie și 8 noiembrie, și Moșii de iarna, înaintea Lăsatului de sec de carne pentru Postul Crăciunului.

În toate lăcașurile de cult, după citirea Sfintei Liturghii, se va oficia și parastasul pentru cei trecuți la Domnul.

Pe vremuri, se obișnuia pe la sate să se organizeze hore, iar la oraș, bâlciuri și baluri. De asemenea, se dă de pomană o sticlă mică de vin, colivă și bucate pregătite înainte, pentru a putea fi împărțite. Pentru pomenirea morților se mai pot duce, în funcție de posibilități, pachete cu plăcinte, brânzeturi, piftie, carne, sarmale, mere și alte fructe. Pachetele trebuie pregătite înainte de acasă și împărțite după terminarea slujbei, împreună cu o lumânare.

În plus, în pachete se pune și friptură de porc sau de pui. Tradiția, de care puțini mai țin cont mai precizează că de Moșii de Toamnă e bine să fim împăcați cu toți oamenii, să fim îmbrăcați curat, iar femeile să aibă capul acoperit. Pomana se împarte oamenilor sărmani, dar se oferă și oamenilor din biserică, rudelor și vecinilor. La creștinii ortodocși orice pomenire a morților este însoțită de colivă. Coliva reprezintă trupul celui adormit întru cele veșnice și este o expresie a credinței în nemurire și înviere. Este făcută din boabe de grâu sau arpacaș.

Obiceiuri și superstiții de Moșii de toamnă în credințapopulară. În unele zone, încă există credința că la Moșii de toamnă sufletele morților coboară pe pământ, de aceea se dă de pomană mâncare gătită. Așa cum la Moșii de vară s-au păstrat din bătrâni o serie de superstiții pentru liniștea răposaților, și la cei de toamnă se respectă datinile populare. În această perioadă nu se circulă noaptea, pentru că sufletele morților ar colinda pe toate drumurile știute și neștiute.

Superstițiile populare spun că cel mai periculos moment este să mergi în noaptea de Moșii de toamnă înspre dimineață, când sufletele răposaților se reîntorc la morminte și așteaptă să urce la cer. Tot de Moși, gospodinele nu dau cu mătura ca să nu ridice praful în ochii răposaților, nu spală și nu aruncă gunoiul ca să nu ajungă în mâncarea morților. Nu este bine să faci vizite în ziua Moșilor, decât dacă mergi să dai alimente de pomană. De asemenea, tradiția spune că nu trebuie să ieși din biserică înainte de terminarea Sfintei Liturghii.

Să sperăm ca aceste tradiții populare și religioase să nu fie estompate de către alte sărbători ale altor credințe importate în ultima perioadă și îmbrățișate fără știință de către noi românii ortodocși sub credința că ,,este șic”!

Urmareste cele mai noi stiri din Barlad spinos.ro pe Facebook si pe Instagram Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de știri și informații pe Spinos Media.

                                                                                                       Bibliografie:

– Adrian Fochi ,,Datini și eresuri populare de la sfârșitul secolului al XIX-lea”, Editura Minerva, București, 1976.

  – Antoaneta Olteanu – ,,Calendarele poporului român”, Editura Paideia 2001.

  – Arthur Gorovei – ,,Credinți și superstiții ale poporului român” Editura ,,Grai și Suflet – Cultura Națională” București, 1995.

  – Elena Niculița Voronca – ,,Datinile si credințele poporului român”, Editura Polirom Iași 1998.  

  – Gh. F. Ciaușanu – „Superstițiile poporului român” Editura Saeculum Bucureșzi 2005.
– Ion Ghinoiu ,,Obiceiuri populare de peste an”, Editura Fundației Culturale Române, 1997.

  – Ion Ghinoiu – ,,Panteonul românesc” Dicționar, Editura Enciclopedică, București, 2001.

  – Ion Ghinoiu – ,,Sărbători și obiceiuri românești”, Editura Elion, București, 2002.

  – Ion Ghinoiu – ,,Zile și mituri. Calendarul țăranului român 2000”, Editura Fundației PRO, București, 1999.

  – Ion Taloș – ,,Gândirea magico-religioasă la români”, Dicționar, Editura Enciclopedică, București, 2001.

  – Irina Nicolau – ,,Ghidul Sărbătorilor Românești”, Editura Humanitas, 1998.

  – Narcisa Știucă ,,Sărbătoarea noastră cea de toate zilele”, Editura Cartea de Buzunar, 2006.

  – Marcel Lapteș – „Timpul și sărbătorile țăranului român” , Editura Corvin, 2009.

  – Marcel Olinescu – ,,Mitologie românească”, Editura Saeculum I. O., Bucuresti, 2001.

  – Mihai Coman – Mitologie populara românească. Editura: Minerva, București, 1988.

  – Proloagele de la Ohrida, Editura Cartea Ortodoxă, 2005.

  Romulus Antonescu – ,,Dictionar de simboluri și credințe tradiționale romanești”, Ediție digitală, 2009

  – Romulus Vulcănescu – ,,Mitologie Română”, Editura Academiei R.S.R. București, 1985.

  – Simion FIorea Marian – „Sărbătorile la români” Editura “Grai și Suflet – Cultură Națională”, 2001.

  – Tony Brill – ,,Legendele românilor, Editura Grai și suflet – Cultura națională, București, 1994.

  – Tudor Pamfile – ,,Mitologia română”, Editura ALL, București, 1997.

  – Tudor Pamfile,,Sărbătorile la români”, Editura Saeculum I.O., București 1997.

  – Viețile Sfinților, Editura Episcopiei Romanului și Hușilor 1998.

Dan Horgan
Dan Horgan

Lucrez maşti din lemn, icoană naivă pe sticlă şi ouă încondeiate cu motive geometrice. Mai multe modele puteţi vedea dacă vizitaţi site-ul: www.danhorgan.webgarden.ro

- Reclama -

Comentarii știre

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -
Constructii de drumuri si poduri Viacons rutier
- Reclamă -
Scoala de soferi Barlad
- Reclamă -
Izolatii cu spuma barlad-vaslui
- Reclamă -
Taxi Barlad
- Reclamă -
Casa de ajutor reciproc barlad
Nunta de aur Barlad CARP Barlad Elena Doamna
- Reclamă -
Dezinsectie pe zona administrativa Barlad
- Anunturi de interse public -
- Anunturi de interse public -
Dezinsectie pe zona administrativa Barlad

Ultimele știri

Un profesor cu har oferă tinerilor bârlădeni o ALTFEL de tabără în care utilul se îmbină cu plăcutul

Asociația “Viitor Trecutului Nostru” din Bârlad continuă , în al șaselea an consecutiv , programul “Universul noilor tehnologii și...

Alte știri de interes

- Advertisement -