Această unire românească n-ar avea nicio valoare dacă nu s-ar sprijini pe însăşi conştiinţa noastră despre necesitatea ei, despre caracterul ei sacru, nezguduit, despre ceea ce e astăzi; ceea ce nu înţelege o mulţime de lume, o condiţie pentru existenţa însăşi a poporului nostru”. Nicolae Iorga
Sufletul artistului Dan Horgan dezvăluit într-o nouă expoziție de artă
Artistul plastic Dan Horgan s-a remarcat în spaţiul cultural vasluian şi nu numai prin lucrări de pictură, sculptură dar şi un păstrător al tradiţiei populare. Icoanele de vatră şi pe sticlă ouăle încondeiate şi crucile din lemn incizate cu motive arhaice care se nasc din mâinile artistului bârlădean Dan Horgan sunt cunoscute de bârlădeni dar şi în toată ţara şi nu numai.
Pe lângă prelucrarea materialului brut , Dan Horgan pune şi un dram de suflet în fiecare operă de artă.
Fie că este sculptură ronde-bosse sau o icoană de vatră ori un modelaj în ipsos operele de artă plastică ale artistului Dan Horgan au de fiecare dată trimitere la religios, la lumea necunoscută de către muritori.
Articolele din revistele şi cotidienele la care publica toate articolele sunt create pe un sincretism dintre laic şi religios, dintre cultura religioasă şi tradiţiile ţărăneşti moştenite din moşi strămoşi.
În această expoziţie personală, artistul Dan Horgan expune mai bine de 80 de piese ce împleteşte laicul şi religiosul, arta ţărănească cu sculptura modernă, lemnul şi ipsosul ambele patinate cu mare artă. Lucrările pot fi admirate începând cu data de 24 ianuarie pe simezele galeriei “ N.Tonitza” din Bârlad.
Creator de sculptură etno-religioasă de mici dimensiuni cu caracter narativ. Creează o lume fantastică plină de fiinţe hibride laic şi religios în care umanul fuzionează cu diverse elemente abstracte. Asociaţiile sale neaşteptate dau de cele mai multe ori naştere unor lucrări în care se împletesc armonios sacrul şi profanul. Dan Horgan preferă lemnul, pe care îl modelează cu delicateţe şi simţ al detaliului dar ca un bun artist plastic cochetează şi cu ipsosul dar tot pe idei sacre. Nu finisează excesiv lemnul, ci păstrează mici zone de materie brută, destinate să confere un plus de forţă piesei de artă plastică.
Expoziţii personale:
Vaslui, Bucureşti, Bârlad, Slatina, Iaşi, Canterbury (Anglia), Malmö (Suedia) şi Copenhaga (Danemarca), Chişinău (Republica Moldova).
Expoziţii colective:
Iaşi, Bârlad, Vaslui, Botoşani, Galaţi, Bucureşti, Suceava, Bruxelles (Belgia)
Studii:
– Absolvent al Universității Naționale de Arte ,,George Enescu” Iași, Pedagogia artelor Vizuale și Design clasa prof. dr. Constantin Tofan
– Școala de Arte ,,Titel Popovici” pictură-iconografie, clasa prof. dr. Dorin Lehaci
– Expert conservare-restaurare lemn și lemn etnografic CIMEC București
– Masterat la Universitatea Națională de Arte ,,George Enescu” Iași. Sculptură clasa prof. dr. Simion Cristea
– Doctorand an II Universitatea Pedagogică de Stat ,,Ion Creangă” Științele Educației, Educație Plastică, Chișinău clasa prof. dr. Olimpiada-Spătari Arbuz