Poate a doua oară va fi cu noroc, sau cel puțin asta speră autoritatea locală bârlădeană.
După ce în luna martie proiectul ce viza reabilitarea, reconsolidarea și reamenajarea Casei Cuza, inițiat de primarul Boroș, a căzut la vot deoarece suma propusă era colosală- peste 700.000 de euro, iată că în această lună au “ periat” un pic prețul, care a rămas la fel de exagerat.
Consilierii locali bârlădeni trebuie să voteze, sau nu, proiectul inițiat de edilul Boroș. Astfel, conform noilor calcule, suma de care au nevoie acum este de 546.880 euro, cu TVA. Altfel spus , față de prima sumă propusă în martie, autoritatea locală a făcut “ economie” de 215.120 de euro.
Aleșii locali bârlădeni au spus “ pas” proiectului inițiat de primarul Boroș. Unul din motive a fost suma astronomică care urma să fie cheltuită pentru “ Casa Cuza”, chiar dacă vorbim de posibilitatea accesării unor fonduri guvernamentale sau europene. Cota de cofinanțare trebuia plătită de autoritatea locală.
Conform documentului oficial, ,, sunt necesare intervenții asupra structurii de rezistență a clădirii ce constau în realizarea unor subzidiri la nivelul fundațiilor pentru creșterea adâncimii de fundare, execuția unor centuri perimetrale interioare din beton armat la cota pardoselii propuse, refacerea planșeului din lemn de peste parter și a șarpantei, implicit introducerea unor stâlpi și grinzi de lemn pentru rigidizarea structurii existente.
Pentru aducerea construcției la parametri de siguranță și funcționare impuși de legislația în vigoare, precum și punerea în valoare a acestui monument istoric sunt necesare efectuarea de lucrări așa cum rezultă din documentația întocmită de avizare a lucrărilor de intervenții (DALI) – Proiect nr. 9/2021, întocmită de SC C.G. DESIGN CONS SRL, find necesară aprobarea indicatorilor tehnico-economici ale obiectivului de investiții în conformitate cu prevederile legale.
Principalele intervenții avute în vedere:
– realizarea de subzidiri din beton simplu pentru fundațiile exterioare și consolidarea acestora cu centuri de beton armat;
– înlocuirea tuturor elementelor de tâmplărie, din lemn sau PVC;
– refacerea integrală a planșeului din lemn de peste parter;
-refacerea integrală a șarpantei din lemn ecarisat de rășinoase, tratate ignifug și împotriva agenților xilofagi;
-refacerea învelitorii;
-refacerea tutoror instalațiilor;
-refacerea tencuielilor și a finisajelor;
– refacerea trotuarelor și a sistematizării vertical perimetrale a clădirii.
Suntem curioși să aflăm cum s-au dat aceste prețuri jos, în condițiile în care multe produse folosite în aceste operațiuni ,mai sus amintite au explodat pe piața constructorilor.
Să înțelegem că dacă și acum va cădea proiectul la vot, vom face cunoștiință cu alte prețuri la cea de a treia încercare?
Urmareste cele mai noi stiri din Barlad spinos.ro pe Facebook si pe Instagram Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de știri și informații pe Spinos Media.