” Unde-i lege, nu-i tocmeală” – inspectorii de muncă au sancţionat drastic angajatorii care nu respectă legea

În luna ianuarie, în domeniul relațiilor de muncă la nivelul județului Vaslui au fost efectuate un număr de 79 de controale la 79 de angajatori. Toate controalele au avut ca obiectiv principal identificarea muncii nedeclarate în toate formele ei.

0
ITM Vaslui,controale,vama Albița
- Reclamă -

În luna ianuarie 2021 inspectorii de muncă din cadrul compartimentelor control muncă nedeclarată și control relații de muncă, la dispoziția Inspecției Muncii au efectuat acțiuni de prevenire și control care au avut ca obiectiv principal verificarea modului de respectare de către angajatori și salariații acestora a prevederilor Legii nr. 55/2020 – privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Acțiunile de control au vizat în principal locațiile aglomerate: restaurantele, cafenelele, hotelurile, motelurile și pensiunile, piețele agroalimentare, centrele comerciale și sălile de jocuri din județul Vaslui.

De asemeni, aceştia au continuat activitatea de control având ca obiective principale identificarea și combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, verificarea modului de respectare a prevederilor legale din domeniul relațiilor de muncă: timp de muncă și repaus, salarizare, contracte de muncă – încheiere, modificare, suspendare și încetare, ș.a.

În luna ianuarie, în domeniul relațiilor de muncă la nivelul județului Vaslui au fost efectuate un număr de 79 de controale la 79 de angajatori. Toate controalele au avut ca obiectiv principal identificarea muncii nedeclarate în toate formele ei.

În acest context ,au fost identificați 4 angajatori care foloseau muncă nedeclarată. Trei angajatori foloseau muncă nedeclarată fără încheierea unui contract individual de muncă iar un angajator, la data controlului nu avea transmis un contract individual de muncă în REVISAL cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activității. Au fost identificate 3 persoane care prestau muncă nedeclarată fără a avea încheiate contracte individuale de muncă și o persoană a cărei contract de muncă nu a fost transmis în REVISAL cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activității. Pentru persoanele identificate că prestau muncă nedeclarată, angajatorilor le-au fost aplicate amenzi în valoare de 20.000 lei pentru fiecare persoană, valoarea totală a amenzilor pentru munca nedeclarată în luna ianuarie fiind de 80.000 lei.

În domeniul relațiilor de muncă în total au fost aplicate 5 de sancțiuni contravenționale, din care 4 de amenzi în valoare de 80.000 lei și un avertisment. Au fost trasate un număr de 169 măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate.

- Reclamă -

Inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Securitate şi Sănătate în Muncă, au efectuat vizite de inspecţie la 37 de angajatori şi au încheiat 48 de procese verbale de control, fiind constate un numar de 55 de neconformităţi.

În urma vizitelor de inspecţie efectuate de către inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Securitate şi Sănătate în Muncă, în luna ianuarie 2021 au fost constatate 55 de neconformităţi, acestea fiind, în principal:

– nu se realizează triajul epidemiologic a lucratorilor şi persoanelor care au acces în spaţii închise, pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-Co-2;

– este permis accesul persoanelor şi desfăşurarea activităţii în spaţii închise fără mască de protecţie;

– angajatorii nu au elaborat instrucţiuni cu privire la acţiunile şi măsurile ce trebuiesc respectate în vederea prevenirii infectării cu noul coronavirus;

– lucrătorii nu au fost informaţii cu regulile şi măsurile ce trebuiesc respectate în vederea prevenirii infectării cu noul coronavirus;

– angajatorii nu au realizat măsurile dispuse în procesele verbale de control încheiate anterior;

– echipamentele de munca (instalaţii de ridicat) sub incidenţa ISCIR nu sunt autorizate la termenele scadente;

– lucrătorii nu sunt informaţi şi instruiţi cu riscurile şi măsurile de securitate specifice activităţii desfăşurate;

– angajatorii nu au impus folosirea măştilor de protecţie şi efectuarea triajului epidimiologic la începutul programului;

– nu sunt respectate cerinţele de securitate în vederea prevenirii electrocutării în utilizarea echipamentelor de muncă acţionate electric;

– echipamentele de muncă nu sunt prevăzute cu dispozitive de protecţie;

– lucrătorii nu sunt examinaţi medical în vederea stabilirii aptitudinii în muncă.

 

Pentru neregulile constatate în urma controalelor şi a cercetării evenimentelor au fost sanctionaţi un numar de 28 de angajatori, fiind aplicate 53 de sancţiuni contravenţionale cu avertisment şi 5 sancţiuni contravenţionale cu amendă, în valoare de 44.000 lei.

 

Știri Spinos Media Bârlad
Cristina Radulescu

- Reclamă -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.