Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat că până în anul 2024 va fi construit un centru medico-social la Ghermăneşti, care va funcţiona pe amplasamentul fostului spital din localitate.
Buzatu a precizat că a fost elaborată documentaţia şi urmează să se organizeze licitaţia pentru construcţia centrului medico-social şi repararea pavilioanelor, care necesită lucrări ample de reabilitare.
“Mai departe vom vedea dacă vom putea utiliza pentru tratamente apele din zonă, care au certe calităţi terapeutice. Suntem pe parcursul elaborării documentaţiilor şi atribuirii acestora, după care vom trece la executarea obiectivului. Trebuie să ştie toată lumea că nu va mai fi niciodată spital aşa cum a fost acolo. (…) Noi facem eforturi nesusţinute de către Guvern, nesusţinute de niciun program, din banii puţini pe care îi avem la nivelul judeţului şi cu care trebuie să răspundem nenumăratelor nevoi ale noastre, ale judeţului şi ale autorităţilor publice locale. Din banii aceştia încercăm să facem din nou util Ghermăneştiul, să construim acest centru medico-social, al treilea din judeţ. Eu sper ca în anii aceştia de austeritate să reuşim să facem acolo ce ne-am propus. Programul acestui Guvern este un program de austeritate şi nu răspunde la niciun fel de solicitare de sprijin financiar. Îi rog pe toţi cei care au aşteptat atâţia ani, să aibă înţelegere, pentru că lucrurile nu se fac cu bagheta magică’, a menţionat preşedintele CJ Vaslui.
Obiectivul de investiţii face parte din Strategia de dezvoltare a judeţului Vaslui pentru perioada 2021 – 2027 şi se va face pe amplasamentul vechiului spital construit pe vremea Regelui Carol I, destinat tratării veteranilor din Războiul de Independenţă şi aflat de mai mulţi ani în paragină, o parte dintre clădirile existente urmând să fie consolidate, iar altele demolate.
În prezent, corpurile de clădire care compun centrul de la Ghermăneşti se află într-o stare avansată de degradare. Pe durata de viaţă a respectivelor imobile nu au fost efectuate reparaţii capitale, ci doar igienizări şi reparaţii curente.
Investiţia pentru realizarea noului centru medico-social s-ar ridica la aproximativ 6 milioane de euro.

Apele subterane atestate din 1936 de aici ca fiind ape de pucioasă sunt considerate pe locul al doilea în România pentru calitățile curative.
Tocmai din Rusia , de la Odessa veneau persoane care aflaseră de bogăția pe care o are comuna vasluiană Ghermănești.
Regele Carol I a văzut potențialul acestor ape și a construit spitalul care îi va purta numele între anii 1906-1912.

Puțină lume cunoaște faptul că apele termale din localitatea vasluiană sunt asemănătoare celor de la Băile Felix și Karlovy-Vary din Cehia.
În 1936 a fost descoperit zăcământul de ape minerale, fiind mai apoi consemnat în documente ca “ape de pucioasă”. Analizele chimice au confirmat că apele din zonă au proprietăţi terapeutice deosebite. Până în anul 1967 în zona izvoarelor s-au construit şase puţuri, care s-a transformat într-o mică staţiune, cu 14 băi, adăpostite în două barăci. Cei care au avut șansa să se trateze acolo, își aduc aminte de frumusețea locului.
Curtea spitalului arăta splendid-copaci maiestoși,fântână arteziana,multe flori și alei prin iarba bine întreținute.Clădirile spitalului, ce însemnau de fapt mai multe secții erau bine întreținute și arhitectura lor deosebită.
Din punct de vedere terapeutic, apele erau indicate pentru cure sub formă de băi, pentru diverse afecţiuni: de la boli ale aparatului locomor (artite, artroze, spondilite) sau ale sistemului nervos, până la afecţiuni ginecologice sau traumatisme osoase.

Timpul și-a pus amprenta asupra locului iar azi, clădirile sunt în paragină. Au fost călcate de hoți care au furat tot ce s-a putut. Mai mult, nimeni nu s-a mai îngrijit de puţul de captare a apei.
Atât spitalul, cât și terenul aferent se întind pe o suprafață de 4 hectare și avea o capacitate de 150 până la 300 de persoane pe zi. În vremurile de glorie ale acestei instituții, zilnic în zonă se aflau sute de persoane venite tocmai din Rusia. Renovarea și redeschiderea acestui centru de băi termale ar schimba total zona atât din punct de vedere financiar, cât și turistic.
Urmareste cele mai noi stiri din Barlad spinos.ro pe Facebook si pe Instagram Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de știri și informații pe Spinos Media
Cristina Rădulescu
Sa vedem ce se va putea face .In vremurie indepartate s-a putut mul mai mult.