Ciprian Trifan a fost reales vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui fiind ales cu 28 de voturi pentru din 32 posibile. Asta demonstrează că Trifan este respectat atât de PSD, partid din care face parte, cât și de opoziție.
Pentru cel de-al doilea vicepreședinte au fost trei candidați: Liviu Filip, de la PNL, Dan Marian, propunerea Pro România, și Dan Cain, propunere ALDE.
Dan Cain și colegul de partid, Sorin Braniște, s-au retras din sală și au acuzat că alegerile sunt viciate.
Pragul minim pentru a fi ales vicepreședinte a fost de 18 voturi, iar Dan Marian a obținut 17.
La doi ani de la alegerea in funcție, vicepreședinții CJ Vaslui sunt revocați din funcție.
Marți, 22 februarie, Curtea de Apel Iasi a decis anularea hotărârii prin care Dan Marian și Ciprian Trifan au fost numiți în funcție. Decizia instanței ieșene este definitivă. La Vaslui, Tribunalul dăduse câștig de cauză lui președintelui CJ, Dumitru Buzatu, care a introdus intempestiv pe ordinea de zi propunerea privind alegerea celor doi vicepreședinți, chiar înainte de inceperea ședinței.
În motivarea acţiunii din instanță, reclamanţii au arătat faptul că sunt consilieri judeţeni din partea P.N.L. în cadrul Consiliului Judeţean Vaslui constituit la data de 22.10.2020.
La data de 27.10.2020, ora 14.00, a fost convocată o şedinţă extraordinară a Consiliului Judeţean Vaslui, având un singur punct pe ordinea de zi, respectiv organizarea comisiilor de specialitate. In aceeaşi şedinţă a fost votat şi proiectul de hotărâre privind alegerea vicepreşedinţilor consiliului judeţean. Întrucât hotărârea privind alegerea vicepreşedinţilor a fost pusă pe ordinea de zi şi votată în mod nelegal, în temeiul art. 7 din Legea nr. 554/2004 am formulat o plângere prealabilă prin care am solicitat revocarea acestei hotărâri.
La data de 18.11.2020 Consiliul Judeţean Vaslui a comunicat consilierilor liberali că plângerea prealabilă a fost respinsă.
În instanță,liberalii au arătat următoarele:
• Şedinţa extraordinară din data de 27.10.2020 a fost convocată legal cu trei zile înainte, comunicându-li-se reclamanţilor că există un singur punct pe ordinea de zi, respectiv organizarea comisiilor de specialitate ale consiliului judeţean.
• La debutul şedinţei, Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui le-a adus la cunoştinţă reclamanţilor că doreşte suplimentarea ordinii de zi a şedinţei cu încă un proiect – alegerea vicepreşedinţilor Consiliului Judeţean Vaslui.
• Consilierii P.N.L., împreună cu cei ai U.S.R. au ridicat obiecţii de legalitate a suplimentării ordinii de zi cu acest proiect de hotărâre. Întrucât obiecţiile reclamanţilor nu au fost primite, aceştia au părăsit sala, nemaiparticipând la acea şedinţă.
• Şedinţa a continuat în prezenţa consilierilor judeţeni ai P.S.D., care au aprobat atât proiectul de hotărâre privind organizarea comisiilor, cât şi pe cel privind alegerea vicepreşedinţilor. Deşi iniţial reclamanţii au formulat plângere prealabilă împotriva ambelor hotărâri, aceştia au precizat că susţin în continuare doar anularea hotărârii privind alegerea vicepreşedinţilor.
Cu privire la aspectele de nelegalitate a hotărârii, liberalii au susţinut prin acţiune că nu au fost respectate dispoziţiile art. 135 alin. (2) din O.U.G. nr. 57/2019 privind înscrierea pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre. Proiectul de hotărâre privind alegerea vicepreşedinţilor nu era înscris pe ordinea de zi a şedinţei. La începutul şedinţei s-a solicitat suplimentarea ordinii de zi cu acest proiect. Potrivit art. 135 alin. (8) ordinea de zi putea fi suplimentată numai pentru probleme urgente, ori solicitarea preşedintelui consiliului judeţean de a se suplimenta ordinea de zi cu acest proiect, depus intempestiv, nu a fost motivată sub aspectul urgentei, astfel cum este prevăzut în art. 135 alin. (8) din O.U.G. nr. 57/2019.
”În cuprinsul raportului de aprobare nu exista niciun argument care să justifice urgenţa supunerii la vot a acestui proiect. De altfel, nu existau motive obiective pentru ca proiectul privind alegerea vicepreşedinţilor să fie votat în regim de urgenţă, existau doar motive politicianiste. Nu au fost respectate dispoziţiile art. 136 alin. (8) lit. c) din O.U.G. nr. 57/2019 privind înscrisurile care trebuie să însoţească proiectul de hotărâre, respectiv avizul comisiei de specialitate”, au invocat liberalii în acțiunea din instanță.
Pentru stabilirea realităţii juridice, reclamanţii au indicat următoarele aspecte: – la momentul suplimentării ordinii de zi cu acest proiect de hotărâre nu exista avizul comisiei juridice, deoarece această comisie nu era încă organizată, ci s-a organizat în urma adoptării primului proiect de hotărâre; – la momentul supunerii dezbaterii, de asemenea, nu exista avizul comisiei juridice. Aşa cum rezultă din înregistrarea primită de la pârât, mai întâi proiectul de hotărâre a fost supus dezbaterii, apoi s-a făcut o pauză pentru a se întruni comisia juridică nou organizată, apoi s-a reluat dezbaterea proiectului şi votul secret pentru numirea persoanelor nominalizate pentru funcţia de vicepreşedinte. Această desfăşurare a procedurii de adoptare a proiectului de hotărâre contravine legii care impunea ca avizul comisiei să existe înainte de supunerea la dezbateri
Pentru aceste motive au solicitat anularea Hotărârii nr. 169/27.10.2020 a Consiliului Judeţean Vaslui.
Cum s-a apărat CJ-ul în instanță
În apărare, CJ Vaslui au menţionat faptul că în data de 27 octombrie 2020 s-a desfăşurat şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Vaslui, iar președintele CJ, Dumitru Buzatu, a propus suplimentarea ordinii de zi cu Proiectul de hotărâre privind alegerea vicepreşedinţilor Consiliului Judeţean, motivând-o ca fiind ”necesară şi oportună pentru buna desfăşurare a activităţii consiliului judeţean şi pentru rezolvarea unor probleme fără de care, fără o asemenea completare a ordinii de zi, nu ar posibilă”.
Înaintea votului exprimat pentru suplimentarea ordinii de zi, consilierii judeţeni au părăsit sala de şedinţe, rămânând un număr de 23 de consilieri judeţeni şi preşedintele consiliului judeţean. Şedinţa a continuat în prezenţa majorităţii consilierilor judeţeni în funcţie.
După adoptarea proiectului de hotărâre privind organizarea comisiilor de specialitate ale s-a trecut la al doilea punct aflat pe ordinea de zi, respectiv proiectul de hotărâre privind alegerea vicepreşedinţilor Consiliului Judeţean Vaslui, fiind aleşi prin vot secret Dan Marian, de la ALDE și Ciprian Trifan de la PSD.
Liberalii au contestat că nu au fost respectate dispoziţiile art. 135 alin.(2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, , cu privire la înscrierea pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind alegerea vicepreşedinţilor Consiliului Judeţean Vaslui, motivând că nu se justifica suplimentarea ordinii de zi sub aspectul urgenţei, .
Tribunalul a respins cererea liberalilor
Hotărârea privind alegerea celor doi vicepreședinți a primit avizul de legalitate al Prefecturii Vaslui. Judecătorii Tribunalului Vaslui au dat și ei câștig de cauză președintelului Cj Vaslui, judecătorii respingând cererea liberalilor de a anula hotărârea prin care Trifan și Marian au fost aleși vicepreședinți.
”Suplimentarea ordinii de zi, permisă de legiuitor chiar în timpul şedinţei exclude posibilitatea ca proiectul să fi fost înscris anterior în proiectul ordinii de zi, motiv pentru care va respinge acest motiv de nulitate. Cât priveşte critica referitoare la nemotivarea urgenţei care să permită suplimentarea ordinii de zi conf. art. 135 alin 8 din OUG 57/2019, tribunalul reţine că procesul-verbal al sedinţei relevă faptul că această suplimentare a fost motivată prin necesitatea bunei desfăşurări a activităţii consiliului judeţean şi pentru rezolvarea unor probleme fără de care, fără o asemenea completare a ordinii de zi, nu ar posibilă. Tribunalul reţine că , mai cu seamă în perioada actuală când orice persoană este supusă unui risc major de îmbolnăvire sau izolare/carantinare, este necesar a se asigura cât mai grabnic conducerea Consiliului Judeţean Vaslui prin vicepreşedinţi, care, în caz de nevoie pot asigura continuitatea conducerii instituţiei. În plus, reclamanţii nu au indicat în ce a constat vătămarea produsă acestora de suplimentarea ordinii de zi. Cât priveşte critica referitoare la supunerea dezbaterii proiectului privind alegerea vicepreşedinţilor anterior obţinerii avizului consultativ al comisiei de specialitate, tribunalul o găseşte neîntemeiată. Din procesul-verbal al şedinţei rezultă că dezbaterea şi votarea proiectului s-a efectuat după ce a fost emis avizul consultativ, contrar celor afirmate de reclamanţi, chiar dacă preşedintele CJ ###### a pus în discuţie acest proiect anterior emiterii avizului. . Din procesul verbal se poate observa că anterior emiterii avizului s-a realizat doar nominalizarea propunerilor pentru funcţia de vicepreşedinte, fără a se dezbate proiectul(f. 30). Constatând netemeinicia cererii de anulare a HCJ 169/2020, tribunalul o va respinge în consecinţă”, au motivat judecătorii Tribunalului Vaslui hotărârea din 13 octombrie 2021 prin care a respins acțiunea consilierilor liberali.
Decizia instanței vasluiene a fost contestată de liberali, iar Curtea de Apel Iași le-a dat câștig de cauză. Instanța a dispus anularea hotărârii prin care au fost alesi cei doi vicepreședinți ai CJ Vaslui.
Urmareste cele mai noi stiri din Barlad spinos.ro pe Facebook si pe Instagram Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de știri și informații pe Spinos Media.